Deilige, luftige boller

Jeg har et elsk-hat-forhold til gjærbakst. Hat fordi det er en tålmodighetsprøve å lage (ja, det kommer fra jenta som glatt bruker timesvis på å dille og dalle med ørsmå detaljer på kaker), det er klissete på hender og benk, og det må heve. I en evighet. Elsk fordi det smaker himmelsk. Legg til et par bonuskilo på grunn av gjærbakst på hat-listen.

I Bergen har det vært skikkelig høstvær på årets første høstdag; regn og vind. Og da er det unektelig koselig med duften av boller i huset, og selvfølgelig ekstra stas å hente treåringen tidlig i barnehagen for å kose seg med nystekte boller og kakao. Det står vel på en måte i arbeidsbeskrivelsen for hjemmeværende i mammaperm at huset jevnlig må fylles med duften av deilig mat og bakverk 😉

Jeg har brukt denne oppskriften på boller i dag:

Boller grunndeig

1 l melk
300 g smør
250 g melis

Kokes opp, avkjøl til 37 grader, og tilsett 100 g fersk gjær.

1,5 kg hvetemel
2 ss kardemomme (jeg slumper, men liker mye kardemomme).
1 ts salt
0,5 ts vaniljepulver

Det tørre has i kjøkkenmaskinen, og melkeblandingen has i mens maskinen går på lav hastighet. Elt til alt er godt blandet og deigen er smidig. Trill ut boller, og la dem heve på et lunt sted i en times tid (obs! De hever mye, så ikke overdimensjoner bollene i utgangspunktet). Jeg kan varmt anbefale bruk av bakeunderlag og plasthansker når man knar og triller boller, dette minimerer kliss-faktoren. Stek på 250 grader i ca. 7 minutter. Nyt! Denne deigen egner seg også godt til skoleboller, horn, og diverse andre typer søt gjærbakst. I dag har jeg laget vanlige hveteboller og kanelboller fylt med smør, sukker og kanel, og drysset med perlesukker. Se her:

IMG_6732.JPG

IMG_6733.JPG

Stine 🙂

Reklame

2 kommentarer om “Deilige, luftige boller

  1. Hei, Stine! Vet ikke om du har prøvd det før, men jeg anbefaler sterkt å prøve en gjærdeigoppskrift der du elter inn romtemperert smør til slutt, f.eks den fra Trines Matblogg. Deigen blir helt fantastisk å jobbe med, og klissfaktoren blir nesten ikke-eksisterende 😉 Det er forresten veldig kjekt å lete etter inspirasjon på bloggen din en sur novemberlørdag 🙂

    • Det har jeg ikke prøvd, tusen takk for tipset! Høres ut som noe som bare MÅ bli vellykket! Skal teste neste gjærbakst, frysen er på mystisk vis tom for boller, så er nok snart på tide å fylle opp 😉 kjekt at du titter innom 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s