Krokankake

Vi befinner oss for tiden på hytten på Hovden, og det er både mindre plass og utstyr enn jeg er vant til. Men kaker må vi ha, selv om det blir av den enklere sorten. Min mor snakket for en stund siden om en kake hennes mor hadde pleid å lage, krokankake, og jeg bestemte meg for at denne ville jeg prøve å lage. Siden ingrediensene er få og enkle passer den perfekt på hyttekjøkkenet. Et kjapt Google-søk viste at det fantes mange utgaver av krokankake, og den mest vanlige var fylt med en blanding av smørkrem og vaniljekrem. Kaken min mormor lagde ble kun fylt med fløtekrem, så jeg gikk for den varianten. 

Jeg brukte Nettbakerens sukkerbrød i 22 cm form (brukte oppskrift til 24 cm for å få litt høyde, bygde som vanlig opp kantene på formen med bakepapir), dynket med litt fløte, og fylte med fløtekrem med en dæsj vaniljesukker og hakket krokan. Til slutt dekket jeg hele utsiden av kaken med et lag krem og krokan. Pyntet med noen kremswirls og melkehjerter.  Jeg brukte 3,5 små fløteputter à 3 dl i denne kaken, da med tre lag fyll, oppsmøring og krempynt. 

Krokan

250 g mandler

250 g sukker

1,5 ss meierismør

Mandlene grovhakkes, smøret smeltes i en panne på medium varme. Når smøret er smeltet tilsettes sukkeret, det skal smelte helt og være lysebrunt. Deretter has mandlene i, rør til de er godt dekket av sukkeret og blandingen er gyldenbrun. Spre det godt utover et bakepapir som ligger på noe som tåler høy varme (jeg brukte en stekeplate), og avkjøl. Når det er helt kaldt knuses eller hakkes krokanen til ønsket grovhet. 

   
   
Til å være så enkle smaker ble dette veldig godt! Sprøheten fra krokanen gjorde seg veldig godt i den ellers myke kaken. Jeg savnet litt syre og friskhet, da det ble litt mektig, men med små stykker gikk det fint. Får se om jeg ikke eksperimenterer med andre kombinasjoner senere, det er uansett alltid gøy å prøve seg på gamle klassikere 🙂

Stine 🙂

Reklame

2 kommentarer om “Krokankake

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s